Wysłany: 28 Maj 2009, 17:13 Historia miasta to też jego mieszkańcy dawni i obecni.
Od czasu,gdy Prabuty znalazły się w granicach Polski a nasze Rodziny tutaj zamieszkały upływa coraz więcej czasu.Wiele osób już odeszło.Może postaracie się napisać skąd przybyli wasi przodkowie tutaj?Ja właśnie zbieram wspomnienia w swojej rodzinie na ten temat.Pozdrawiam serdecznie.
_________________ Smok 1973
Prusak Trochę pracy wakacyjnej za kasiorkę Moderator
Wysłany: 29 Maj 2009, 19:01
Cześć Smoku. W tym co piszesz jest sporo racji. W Prabutach jest Stowarzyszenie Kresowiaków z tego co wiem to podjęli oni szereg kroków w tym kierunku.
co do mnie to moi dziadkowie przybyli na te tereny z Łucka czyli kresy. Mam wspomnienia dziadka ale to prywatne nie chciałbym tego publikować na forum. Ewentualnie kiedyś, ważne że wspomnienia są zabezpieczone, wraz z kilkoma zdjęciami.
Moi dziadkowie wraz z dziećmi (wśród nich moja Mama) przyjechali z powiatu sarneńskiego na Wołyniu.Ogólnie pochodzili z wioski Dołhań spalonej przez ukraińców.W 1943 roku uciekli do miasteczka Rokitno.Natomiast w 1945 roku przybyli pociagiem najpierw do Kwidzyna a potem do Prabut.
Forum MalborkForum e-KwidzynForum SztumForum Susz
Forum jest niezależnym serwisem poświęconym miastu Riesenburg (obecna nazwa Prabuty) i jego okolicom. Wszystkie umieszczane tu materiały (zdjęcia, publikacje, archiwa) udostępnione są w celu propagowania wiedzy o historii i architekturze Naszego miasta.
Kopiowanie, wykorzystywanie materiałów zamieszczonych na forum oraz dalsze ich udostępnianie bez zgody Administracji i Autorów postów ZABRONIONE !!!