Strona o Riesenburgu    Galeria Riesenburg    Stowarzyszenie Riesenburg

..:: forum Riesenburg.com.pl ::.. Strona Główna  
  ..:: forum Riesenburg.com.pl ::..
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu ..:: forum Riesenburg.com.pl ::.. Strona Główna »  PRABUTY - MOJE MIASTO - HISTORIA » Historia miasta na papierze » Historia miasta to też jego mieszkańcy dawni i obecni.
Historia miasta to też jego mieszkańcy dawni i obecni.
Autor Wiadomość
Smok1973 
przedszkolak

Wysłany: 28 Maj 2009, 17:13   Historia miasta to też jego mieszkańcy dawni i obecni.

Od czasu,gdy Prabuty znalazły się w granicach Polski a nasze Rodziny tutaj zamieszkały upływa coraz więcej czasu.Wiele osób już odeszło.Może postaracie się napisać skąd przybyli wasi przodkowie tutaj?Ja właśnie zbieram wspomnienia w swojej rodzinie na ten temat.Pozdrawiam serdecznie.

Prusak 
Trochę pracy wakacyjnej za kasiorkę
Moderator

Wysłany: 29 Maj 2009, 19:01   

Cześć Smoku. W tym co piszesz jest sporo racji. W Prabutach jest Stowarzyszenie Kresowiaków z tego co wiem to podjęli oni szereg kroków w tym kierunku.
co do mnie to moi dziadkowie przybyli na te tereny z Łucka czyli kresy. Mam wspomnienia dziadka ale to prywatne nie chciałbym tego publikować na forum. Ewentualnie kiedyś, ważne że wspomnienia są zabezpieczone, wraz z kilkoma zdjęciami.

youth_culture 
klasa 6

Wysłany: 31 Maj 2009, 08:53   

u mnie, zarówno jedni jak i drudzy dziadkowie przybyli z okolicy Rypin - Lipno i jedni wybrali Kwidzyn a drudzy Prabuty heh :mrgreen:

KIKO 
o rany!!!! zaraz mam egzamin!!!
GRAFIK

Wysłany: 2 Czerwiec 2009, 11:08   

Z Rypina duzo ludzi tu mieszka, moj ojciec takze pochodzi z okolic Rypina

Smok1973 
przedszkolak

Wysłany: 2 Czerwiec 2009, 23:09   

Moi dziadkowie wraz z dziećmi (wśród nich moja Mama) przyjechali z powiatu sarneńskiego na Wołyniu.Ogólnie pochodzili z wioski Dołhań spalonej przez ukraińców.W 1943 roku uciekli do miasteczka Rokitno.Natomiast w 1945 roku przybyli pociagiem najpierw do Kwidzyna a potem do Prabut.

bogusz 
raczkujący

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 22:04   

Moi także pochodzą z powiatu sarneńskiego ze wsi Jasieniec. Przyjechali tutaj w czerwcu 1945 r

..:: forum Riesenburg.com.pl ::.. Strona Główna »  PRABUTY - MOJE MIASTO - HISTORIA » Historia miasta na papierze » Historia miasta to też jego mieszkańcy dawni i obecni.

Problemy techniczne - kontakt

Forum Malbork Forum e-Kwidzyn Forum Sztum Forum Susz

Forum jest niezależnym serwisem poświęconym miastu Riesenburg (obecna nazwa Prabuty) i jego okolicom.
Wszystkie umieszczane tu materiały (zdjęcia, publikacje, archiwa) udostępnione są w celu propagowania wiedzy o historii i architekturze Naszego miasta.

Kopiowanie, wykorzystywanie materiałów zamieszczonych na forum oraz dalsze ich udostępnianie bez zgody Administracji i Autorów postów ZABRONIONE !!!

Nasz partner hostingowy

Forum graficzne